Thursday, July 7, 2011

Lelaki vs Perempuan

Salam penuh ceria untuk semua...

 


Aisseyman...3 hari berpisah sementara dengan dunia blogging banyak yang aku ketinggalan...huhuhu...tapi aku tak mau terlepas menyertai segmen yang dianjurkan oleh saudara Umar Faruq ni. Cepat2 sape yang nak join...tutup malam ni okey...meh join segmen LELAKI VS PEREMPUAN.

Aku seorang perempuan okey...memang banyak kelebihan perempuan ni berbanding lelaki kalau nak disenaraikan...so, aku senarai pendekkan apa yang terlintas di minda ku saat ini...

1. Perempuan boleh mengandung
Lelaki memang sah2 la tak boleh kan?? kalau perut sama besar atau menagalahkan wanita mengandung tu ada la kan tapi cukup 9 bulan pun tetap tak kempis2 juga...hahaha...

2. Datang bulan/period
Ni pun kelebihan wanita tau...wanita tak perlu menunaikan solat & puasa apabila datang bulan...tapi lelaki tak boleh simply meninggalkan solat & puasa camtu je kan...

3. Fesyen pakaian
Ahhaaa...ni yang best kan...perempuan boleh jer nak pakai apa jenis fesyen pakaian lelaki cam t-shirt & seluar...tapi lelaki confirm la tak boleh pakai pakaian & aksesori wanita seperti skirt, baju kurung, kebaya, kaftan, blouse, high heel, shawl dan sebagainya...kalau lelaki2 yang berpakaian cenggitu...auwww!! tak kuasa mak nyah...^_*

4. Pinky colour
Perempuan bebas untuk memakai pakaian & aksesori warna pink...tapi kalau lelaki yang pakai...ehhh...nampak janggal kan?? Tak nampak maskulin gitu...

5. Lady's first
Haaa...dah terang lagi bersuluh tu yang perempuan sentiasa ada kelebihan berbanding lelaki...ini membuktikan perempuan sering diutamakan...takde plak kita dengar man first kan??

6. Coach wanita
Korang mesti perasan bila naik komuter terdapat satu gerabak tengah yang memang disediakan khas untuk wanita sahaja...nampak kan?? kat mana-mana perempuan akan selalu menjadi keutamaan...:)

7. Doa perempuan lebih makbul
Ini kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia”.


Apa pun setiap ciptaan Tuhan adalah sebaik2 kejadian. Baik lelaki mahupun wanita, masing2 punyai keistimewaa yang tersendiri. Kaum Adam & Hawa diciptakan oleh Allah untuk satu sama lain...masing2 memerlukan bagi melengkapi fitrah kehidupan ini. Segala kelebihan yang dimiliki adalah untuk melengkapi kelemahan yang ada pada pasangan masing2 dan begitulah sebaliknya. Walau siapa  pun diri anda banggalah dengan diri sendiri kerana kamu adalah insan yang istimewa...jaga diri hiasi peribadi kerana dirimu begitu berharga...peace!!!



7 comments:

iLa VaNiLLa said...

thats true... ^^ jum singgah baca ila punye lak..

http://vanillasynus.blogspot.com/2011/07/lelaki-vs-perempuan-by-cikgu-umar.html

A M E ! said...

hello there . ame singgah dari segmen Lelaki VS Perempuan anjuran blog Umar Faruq . :)

wow . nice points you have here . good luck ya . and have a great day ahead ya . :)

keep on blogging ya ! :D

BiNtaNg HaTi said...

@ila vanilla...banyak lg kalau nak disenaraikan tp tu jer yg terlintas di fikiran tengahari td...:)

BiNtaNg HaTi said...

@AME...itu bukan rekaan tp kenyataan...hehehe

Shaherah said...

chakkk.. hahah.. biase lar kan.. lelaki ke perempuan ke.. tak boleh nak tahu siapa yang lebih.. siapa yang kurang.. Sebab Allah cipta sama adil.. Tak kira lar lelaki ke perempuan ke.. Lelaki ngan perempuan memang dicipta untuk saling melengkapi.. ^_^

shera pun ade join segmen ni au.. kalau nak tengok kat sini au..

http://laluan-kehidupanku.blogspot.com/2011/07/segmen-lelaki-vs-perempuan.html

iMBobo said...

imbobo terjah sini! wow! byk point ni..btw, thanks ya! ;)

BiNtaNg HaTi said...

opocottt!!...terkejut ambo kena terjah...hehehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...