Sunday, July 31, 2011

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan


Salam penuh ceria di hujung minggu pada kengkawan semua...:)



Kian berlabuh tirai Syaaban,
Lambaian Ramadhan kian dinanti,
Luhur hati ikhlas amalan,
Moga segala ibadat Allah berkati.

Ya Allah 
Jadikan permulaan hari ini
dengan penuh kebaikan 
pertengahannya membawa kejayaan &
bahagian akhirnya suatu keberuntungan

Ya Allah
Jadikan awalnya rahmat
pertengahannya nikmat dan
penghujungnya penuh berkat
Amin...

Syukur...Allah mengizinkan kita mengecapi nikmat Iman & Islam...
Syukur...Allah mengurniakan kita satu bulan yang penuh dengan barokah...
Syukur...Allah jadikan padanya satu malam yang lebih baik dari seribu bulan...
Syukur...Allah naungi kita dengan rahmat dan hidayahNya...
Syukur...Allah pertemukan lagi kita dengan bulan yang mulia ini...
" Ramadhan Al-Mubarak"

~ Alhamdulillah ~


Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan...
Selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak & selamat menjalani ibadah puasa kepada semua teman2ku sekalian...:)




Saturday, July 30, 2011

Bersantai bersama Ben Ashaari di malam minggu !!



Amacam cantik tak pelamin ni??





Owhh!! Ini bukan kisah pelangin anganku musnah eaaa...sengaja nak tayang kat korang  gambar yang disnap semasa jenjalan kat Pesta Floria Putrajaya baru2 ni...kenangan terindah beb. First time tengok pesta bunga-bungaan camtu...hatiku pun turut berbunga bunga cinta gak rasanya...dan flora cinta pun bersemi...hahaha.

Gambar di atas ni aku snap di dalam salah satu ruang pameran Floria 2011 tu...pavillion ape ntah nama tempat tu aku pun dah lupa. Suasana dalam ni agak suram kerana ruang yang tertutup dan hanya disinari cahaya lampu jer. Pemandangan kat dalam tu memang cukup indah & menarik dengan pelbagai rekabentuk daripada bunga bungaan...suasana yang redup & harum mewangi memang romantik habis la wa cakap lu...

Tapi untuk capture gambar2 ni sikit punya susah wooo!! Nape?? Sebab ramai giler orang dok bergambar...bersesak2 ko...siap kena que tunggu giliran lagi tu. Setiap kali snap ada jer kepala orang la, belakang orang la, tangan orang la, buntut orang pun ada...haishhh!! Boleh dikatakan semua anggota badan orang la yang masuk dalam gambar aku...hehehe. Tapi akhirnya dapat gak snap gambar yang bebas daripada orang2 yang merosakkan pemandangan itu...:)

Gambar ni diambil guna kamera digital biasa je...tu pun member punya...hehehe. Kualiti gambar ni takde la sehebat DSLR Abg Ben kita tu tapi kira orait la ni kan. Lagipun aku bukan pro pun dalam bab2 snap gambar ni...memang haram tak tau apa, main tangkap muat camtu jer...yang penting ada gak gambar bleh buat kenangan dah kira ok la kan...hehehe. Tapi yang tak bestnya selepas tu aku dah tak bleh nak snap2 lagi pemandangan indah2 kat situ sebab bateri kamera aku mati...uwwwaaa!! 



Friday, July 29, 2011

Detik-detik terakhir bersamamu...

Assalamualaikum & selamat tengahari semua...:)

Hari ni topik pasal bola Malaysia vs Singapura masih hangat diperkatakan. Macam2 kenyataan & ulasan yang kita dengar..aku pun banyak dengar ulasan bab tu dalam pelbagai versi. Para blogger pun rata2 dok update pasal perlawanan semalam...status FB usah cakap la kan...wall penuh ngan update pasal bola jer...:)

Dalam dok sibuk2 membicarakan isu bola...ofis ni dilanda kesuraman lak pagi ni...sayu & pilu bermain di jiwa aku, kau dan dia...alam pun seakan mengerti dengan menumpahkan airmatanya menangisi perpisahan ini...ececehhh bersastera la plak ko. Tapi aku tak tipu tau...pagi2 lagi hujan turun dengan lebatnya. Ini bukan ceritera cinta tiga segi yea...ini kisah detik-detik terakhir bersama mu...huhuhu. Semalam aku dah cite ada acara makan2 kat ofis kan?? Hari ni pun ada majlis perpisahan meraikan salah seorang rakan sepejabat. Kalau semalam tuan empunya diri yang meraikan kami...hari ni pihak jabatan plak yang meraikannya. Semoga ukhuwah yang terjalin antara kita tetap utuh untuk selamanya...

Selamat jalan Kak Bibie...walau perkenalan kita hanya sekejap cuma tapi aku cukup gembira kerana berpeluang mengenalimu. Kau seorang kakak yang baik, peramah serta murah hati...menerima aku & the geng seadanya ...sedangkan kami tau kewujudan kami di sini tak dipandang sebelah mata pun oleh insan2 yang lain. Kenapalah orang yang baik selalunya cepat meninggalkan kita...orang yang berlagak & bodoh sombong ni juga lah yang tak reti2 nak berambus...opppsss!! terlebey suda...Apa pun all the best pada Kak Bibie semoga happy di tempat baru & jangan lupakan kami di sini. Lepas ni dah tak bleh rasa masakan akak lagi...marvellous serta terbaekk dari dapur...wawawa!!!

Bertemu dan berpisah adat manusia biasa
Hilang di mata tapi di hati tidak lupa

Semenjak dua menjak ni rasa sedih jer rasa...hmmm...seorang demi seorang pergi meninggalkan tempat ini. Namun aku masih di sini...aku pun dah tak lama lagi kat sini...entah lepas ni tak tau lagi untung nasib aku camne. Pasrah jer labu...positive thinking itulah yang sering memberikan aku semangat. InsyaAllah...rezeki ada di mana2...yang penting usaha & tawakal...:)




Thursday, July 28, 2011

Syabas & Tahniah Harimau Malaya...Yakin Bolehhhh!!


Salam penuh keceriaan untuk semua...:)

Pertarungan antara harimau & singa telah berakhir...tetapi perjuangan harimau malaya kita baru bermula. Usah diungkit apa yang telah berlalu...tak perlu dikesalkan apa yang telah terjadi...dan jangan ditangisi kekalahan itu...kerana kita kalah dengan bermaruah. Ayuh bangkitlah perwira2 negara...jangan patah semangat, tunjukkan taring yang sebenar di masa hadapan.

Syabas & tahniah kepada semua jentera pasukan bola sepak Malaysia. Yakin boleh...kita mampu merealisasikan segala impian...baiki kelemahan & tingkatkan prestasi...kami sentiasa menyokong perjuangan kalian !!

Fullamak...skema plak ayat aku memalam ni...semangat masih berkobar2 ni...hehehe. Saje je bagi kata2 semangat untuk dorang & aku juga. Ehhh...semangat untuk aku?? Haaa...aku main bola juga kat umah ni tadi tau...nape korang tak percaya ke?? Tak caya meh tengok sini bola yang aku main tadi...bukan calang2 bola tau...korang ada?? Hehehe....

bola2 api ku...ngeee~~



BEN ASHAARI CARI BLOG ..CEPAT !

Join klik sini!!

Alhamdulillah...kekenyangan melanda diriku di kala ini...hehehe.
Makan free beb...banyak giler makanan.
Hari ni ada majlis makan2 kat ofis...salah sorang officemate aku akan bertukar ke cawangan KL...jadi hari ni dia mengadakan jamuan untuk semua staf2 kat sini sempena perpisahannya...huhuhu...sedih gak kerana kehilangan seorang rakan sekerja yang baik.
Bila perut dah kenyang mata pun mulalah layu di hujung mekar...huarrgghh!!

Aku tak tau nak merapu apa hari ini..Abg Ben cakap tulis jer ape2 kan..no idea la...
Tapi aku ada satu teka teki untuk sekalian rakyat jelata...
Kalau sape2 tau silalah jawab yer...yang tak tau tu jawab la apa2 pun...
Soalan senang & simple je...mungkin korang pernah dengar kot...:)


Dipetik bukannya buah...dikendong bukannya anak...

Apakah jawapannya...sila2 la jawab okey!!


Spontaneous Thursday #4


Yakin Boleh!!
Gomo MALAYSIA Gomo!!


 p/s : tingkatkan prestasi...kurangkan kontroversi...ahaksss!!




Wednesday, July 27, 2011

Wowww!! Aku ada kembar beb...

Hai selamat malam guys!!

Waaaa...terharu nyer...huhuhu. Entri ni special dedicate to my twins. Wahhh!! aku ada kembar ko...jangan jeles...ngeh3. Sebelum ni aku ada join segmen mari mencari kembar anjuran Cik Najihah. Alhamdulillah...tak sangka u akhirnya berjumpa juga dengan kembar2 ku. Bukan sorang tau tapi dua orang adik kembar pompuan yang comey lote & cute miut...hehehe. Kami berkongsi tarikh lahir yang sama iaitu 14 Februari. Antara kami bertiga aku yang paling tua...kira aku kakak sulung la kan (along)...Ain Syazana yang tengah (angah) dan Alia adik yang paling bongsu (achik). Amacam?? best kan...semua ada along, angah & achik...^_*

Woww!! rase cam best plak perasaan ada kembar ni...kami bukan kembar seibu & sebapa...bukan kembar seiras...bukan juga kembar siam...tetapi hanya kembar blogger yang berkongsi tarikh lahir yang sama tetapi seronok sesangat...hehehe...Korang nak kenal ngan adik2 kembar ku yang comey2 tu?? Meh kita berkenalan ngan mereka...p la korang usha2 dorang...nak lebih2 korang kena mintak izin ngan kak long dia dulu tau...muahaha...


AIN SYAZANA

ALIA 



p/s : to my dear twins...nice to know you all...keep in touch okay & take care....mmmuuaahhhh!!! love u all...:)

Wordless Wednesday #5


Gambar sebelum & selepas di ‘touch up’!!
 








                                                                   credit : amazingnara



Tuesday, July 26, 2011

SEGMEN : Mari Cari Kembar Blogger


Ahha!! Pencarian kembarku bermula...
Korang nak jugak meh klik SINI.
Masa study dulu aku ada sorang kawan yang sama tarikh lahir...
memang seronok tau berkongsi tarikh lahir yang sama dengan orang lain...

Tarikh lahir : 14 Februari
Zodiak : Aquarius


Hmmm...sape la agak nyer kembar aku ni...??


Monday, July 25, 2011

BEN ASHAARI TANYA BERANI KE KRITIK BLOG AKU ?


Erkkk?? Korang ada bran?? 
Kalau berani...mai la ramai2 kritik apa yang patut yer...
Sebarang cadangan & pandangan amatlah dialu-alukan...
Aku ni buta IT...so, silalah beri tunjuk ajar
tapi jangan kurang ajar lak yer nanti Abg Ben marah...:)


Sesape yang teringin nak kena kritik kaw2 punye cepat p register kat SINI.


p/s : korang kritik jer tau...jangan bako aku punye blog yg terchenta ni...huhuhu


Antara pertemuan dan perpisahan...


Adanya perpisahan...
Kerana adanya pertemuan...

Jadi yang mana perlu disalahkan antara pertemuan dengan perpisahan??

Pertemuan dan perpisahan sudah menjadi lumrah kehidupan
Tanpa pertemuan, tidak akan terjadi perpisahan
Perpisahan juga membuka ruang untuk pertemuan yang lain

Pertemuan selalunya mewujudkan perkenalan
tetapi perpisahan tidak semestinya memutuskan
persahabatan...

Setiap pertemuan yang berlaku meninggalkan kenangan
tetapi setiap perpisahan tidak semestinya memadamkan
memori lalu...

Kadang-kadang, pertemuan yang sebentar lebih memberi
makna berbanding pertemuan yang tiada kesudahan
namun, perpisahan dalam tempoh yang singkat menghadirkan
rasa rindu yang berpanjangan...

Pertemuan itu ada kerana akan ada perpisahan
perpisahan itu ada kerana masih akan ada pertemuan
oleh itu jangan menyesali perpisahan
seperti kau tak menyesali pertemuan...

Yakin dan percayalah
Pertemuan dan perpisahan mempunyai hikmahnya tersendiri
Dan sebagai insan biasa, kita harus redha kepadaNya
Dan kita harus bersedia untuk terus menanti sebuah pertemuan lagi
Dan kita jangan lupa di akhirnya akan berlaku sebuah perpisahan
yang akan kekal abadi untuk selamanya...


p/s : terasa sayu kerana minggu lepas & minggu ini aku bakal kehilangan rakan sekerja...semoga kalian memperolehi peluang & rezeki yang lebih baik di tempat baru...kenangan bersama kalian tetapa abadi dalam ingatanku selamanya...



Aku terima mesej & panggilan misteri...siapakah dia??

Salam penuh keceriaan untuk semua...:)

Wahhh!! mood happy go lucky di saat ini...kembang setaman jer rase...nak tau nape?? Sekejap tadi aku terima message & panggilan misteri daripada seseorang...siapakah?? Incik pakwe?? Nak tau kisah selanjutnya korang kena baca sampai noktah yang terakhir tau...jangan skip2...jeng3

Tet! Tet!

Sedang leka aku melayan drama kat tv tetiba henset berbunyi tanda ada mesej baru masuk...dengan sepantas kilat aku mencapai telefon & membaca mesej...

Salam...

Aku terkesima sekejap...mesej ringkas daripada no. yang tak dikenali...dalam hati tertanya2 siapakah gerangan pengirim itu tapi aku tetap cool membalas mesej tersebut...

W'salam...sape ni??

Sekali balasan yang ku terima...

Nak cal bleh??

Ayarkk!! makin aku pelik bin hairan nih...tapi aku tetap maintain cool, laju jer aku balas...sekali lagi aku bertanya dengan penuh kesopanan & kesusilaan...

Hmmm...sape ni?? Anybody yg sy kenal ke??

Lepas tekan punat send dan2 tu juga henset aku berdering dengan nyaringnya menyanyikan lagu rindu...tak aku tipu jer, henset aku ni tepon cikai cap ayam jer mana ada dering2 lagu segala tu...deringan biasa jer...hehehe. Mula2 tu aku pandang jer henset tu dengan pandangan kosong & tak berperasaan. Hmmm...ni mesti bebudak nakal yang sengaja nak sakat aku kot. Setelah agak lama akhirnya aku mengalah dengan deringan yang bertalu2 itu. Dengan slumber & suara lemak merdu aku menjawab panggilan misteri itu.

Dan tatkala salam telah disambut...pemanggil di seberang sana dengan penuh ceria menyapa aku dengan pertanyaan adakah rindu padanya...kenapa asyik sebut2 namanya?? Adessss!! semakin aku tak paham siapakah "dia" ini...huahua. No. phone pun aku tak kenal, nama dia pun aku tak tau camne nak sebut2 & rindu plak kan...huhuhu. Aku betul2 tak cam suara pemanggil tuh...lelaki ke pompuan budak ni...confuse jap di situ. Sekali dengar cam lelaki, dua kali dengar cam pompuan...seyes aku memang tak pasti pemilik empunya suara itu sebab tu la first time aku dengar...wawawa!!

Sedang aku masih tercari2 jawapan dalam kekeliruan itu...akhirnya 'dia' memperkenalkan diri sebagai Nurul Hidayah...Owhh!! pompuan rupanya, terjawab satu persoalan. Erkk...sape dia yer?? Otak aku cuba memproses maklumat yang baru diterima tapi aku masih juga blurr2 sotong...ngeh3. Masih lagi kabur2 tentang identiti sebenar pemanggil misteri itu. Dannn...apabila dia menyebut sebaris nama yang seterusnya G-pah, Fairuz, Wan Norhasliza, Kak Ima & Abby...terus minda ku mengimbau kenangan lebih 10 tahun yang lalu. OMG!!!...Kak Idaaa!!! aku menjerit kesukaan...rasa nak terlompat2 kat ruang tamu ni...nasib baik la aku sensorang jer ni geng2 yang lain dah masuk sangkar...hehehe. Kalau tak mesti dorang pun pelik ngan perangai aku yang tetiba time nih...keh3.

Sungguh aku tak percaya dapat berhubung kembali kembali dengan geng2 lama masa di Matrik KPM dulu. Baru2 ni memang aku ada buat entri pasal pertemuan yang tak diduga dengan salah seorang daripada geng2 matrik dulu. Pertemuan itu telah menemukan aku dengan kengkawan yang lain...Kak Ida memperolehi no. phone aku melalui G-pah. Waaaa!! Happy & terharunya aku saat ini...macam dalam mimpi jer...sungguh aku tak percaya kerana sudah sekian lama aku jejak kasih diorang tapi tak dapat dikesan. Akhirnya korang aku temui seorang demi seorang...walaupun masih ada insan2 yang perlu dijejaki...

InsyaAllah...ada jodoh & peluang kita akan berkumpul semula di suatu masa nanti...tak sabar nak jumpa korang semua...sweet memori 1999 di IKIP & Pangsapuri Sumber Perindu bagai tertayang di layar fikiran aku saat ini...kenangan terindah tu beb!! Banyak suka duka yang kita harungi di sana...yang pastinya takkan pernah luput diingatanku...

Nampaknya tido dalam senyum aku malam ni...hehehe. Aku ingatkan incik pakwe mana yang nak mengorat aku tadi...ahakss!! Rupa2 nyer geng lama yang telah terputus hubungan sejak sekian lama. Thanks Kak Ida kerana berusaha juga mencari kami...seronok sangat bersembang tadi mengimbas memori silam zaman muda2 dulu...^_^

Begitulah al-kisahnya...the end. Okey la kengkawanku sekalian...aku nak cau suda ni...sleeping beauty time...have a nice day to u all & gudnite!!




Sunday, July 24, 2011

Baby Astronout was born !!

Salam penuh ceria untuk semua....



Alololo...tomey2 & cute miut nyer dia...Amacam comel kan gegurl ni??
Anak sape la ni...geram seyh!!

Haaa...kalau nak tau inilah baby girl pasangan Dr. Halina & Dr. Sheikh Muszaphar.
Tadi buka fb ternampak sorang member
wish congrates for new born kat wall Dr. Halina...
Ehhh2...rupa2 Dr. Halina dah selamat bersalin pun beberapa hari yang lepas.
Adesss...aku ketinggalan rupa nyer...
terlepas pandang lak update status Dr. Halina...
Alhamdulillah akhirnya Dr. Halina selamat melahirkan baby girl 
yang comey &  sihat seberat 3.6 kg pada 21hb Julai 2011.
Sophea Isabella nama diberi...sooo sweet !!


 Tahniah !!!



EREN...TAKKAN PISAH


Entah apa yang istimewanya dengan lagu ni pun aku tak tau...tapi first time aku dengar sudah jatuh cinta...hehehe...ni antara lagu favourite yang selalu aku layan...jommm layan sama2, aku tak boleh tido lak malam ni...adakah teroverdose siang tadi?? ayarkk...meh layan jiwang dulu...:)


Saturday, July 23, 2011

Syabas & tahniah...Malaysia muncul johan malam ini!!

Salam penuh kecerian untuk semua...

Keputusan perlawanan bola sepak antara pasukan Malaysia vs Singapura kita dah tau...walau kalah tapi kita patut merasa bangga dengan pasukan harimau kita, mereka telah mencuba & mempamerkan persembahan yang terbaik. Aku nak ulas panjang lebar pun aku tak arif sangat bab2 bola sepak ni...yang aku tahu bola itu bulat...ngeee~ 
Apa pun aku tetap sokong pasukan harimau, syabas & tahniah kepada team Malaysia...teruskan perjuangan...Malaysia Boleh!!!

Sebenarnya aku nak cerita pasal kemenangan Malaysia jugak ni...pasal Majlis tilawah yang berlangsung sejak 16 Julai lalu bertema ‘Persefahaman Asas Perpaduan Ummah’ yang menyaksikan 81 peserta (50 qari dan 31 qariah) dari 50 negara mengambil bahagian telah berakhir malam ini. Alhamdulillah akhirnya Qari & Qariah dari Malaysia dinobatkan juara kategori masing2 pada Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa Ke-53 yang telah berlangsung di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) yang telah berakhir beberapa jam yang lalu. Tahniah untuk kedua2 Qari & Qariah kita serta pemenang2 yang lain malam ini. Keputusan penuh Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa 2011 adalah seperti berikut :


BAHAGIAN QARI :

Johan 
Amirrahman Abbas
Malaysia (89.26%)
Naib Johan 
Muhmmad Saudi  
Filipina (88.67%)
Tempat ke tiga 
Mahmud Al Basit
Mesir (87.8%)

BAHAGIAN QARIAH :
Johan 
Hajjah Suraya Abu Hassan
Malaysia (88.33%)
Naib Johan 
Hajjah Norkhalidah dari  
Indonesia (88.30%)
Tempat ke tiga 
Nor Azizah Solihin dari 
Singapura (86%)

Thursday, July 21, 2011

BEN ASHAARI CARI BLOGGER BARU JER



Salam kemanisan tanpa gula untuk semua...!!
Ingat!! kurangkan manis dalam minuman tapi tambahkan manis dalam senyuman...^_^

Dengan segala hormatnya dipersilakan sekalian rakyat jelata
bertandang ke mari...huk alohh skema la pulok...huhuhu.
Meh ramai2 lepak sini borak2 sambil pekena goreng pisang panas & jus oren sunquick...ahhaaa!!

Aku tak tau nak kata apa...
sebab blog ni takde la istimewa pun tapi tetap istimewa dihatiku.
Blog ni pun masih baru lagi...orang kata belum cukup umur lagi, 
ibarat baru nak kenal dunia gitu...
Seperti kanak2 yang baru belajar bertatih...sama gak la dengan aku
masih banyak yang perlu dipelajari & perbaiki...
Kalau ada teguran pun dialu-alukan...
jangan takut2 aku tak makan orang punye...

Kalau rasa2 suka & sudi nak follow blog yang tak seberapa ni...
nyiru tapak tangan my sweet corner ni aku tadahkan.
Tiada paksaan okey...suka suki korang la yea...
Apa2 pun thanks pada korang semua yang support aku...(^_^)/
Salam perkenalan untuk semua...peace !!


Spontaneous Thursday #3



Kita berkawan biar ikhlas...
Aku harap kita tetap kawan sampai bila-bila...
Persahabatan kita ku harap ukhuwah fillah...
Kalau kita bermusuh...nauzubillah !!

" Binalah kasih sayang sesama insan demi kasih sayang Tuhan "


Tuesday, July 19, 2011

BEN ASHAARI, AKU PILIH 3 BLOG NI KERANA



 Aiyyyooo!! kena pilih tiga jer ke?? Bab pilih memilih ni yang aku tak reti...actually semuanya aku suka, tapi memandangkan itu syarat yang dikenakan oleh pihak penganjur maka aku bertindak mengikut arahan. Dannnn...inilah blog2 yang menjadi pilihan hatiku...diumumkan mereka adalah :


Blog MTT ni rasanya bukan aku sorang jer yang suka singgah sini...semua orang pun suka singgah sini, tak sah kalau tak singgah sini kan...?? Blog yang sangat cantik...aku suka sangat2 lady bird tu...mintak sekor bleh?? hehehe...Bakal menjadi blogger yang berjaya seperti Abg Ben suatu hari nanti...^_^

 Selain segmen Abg Ben...aku selalu jugak join segmen saudara Umar Faruq ni...:) 
Aku memang suka blog ni sebab simple jer tapi menarik. Blog ni memang wajib aku singgah & antara blog yang rajin aku komen gak. Tuan blog ni pun pernah bagi komen yang positif kat entri aku yang menjadi pembakar semangat gitu...hehehe.

Aku suka blog ni sebab tuan blog ni selalu singgah kat blog aku...rajin tinggalkan komen...selalu tinggalkan jejak...so senang aku nak ziarah dia semula. Sikap yang patut dipuji kerana rajin menziarah blog kengkawan yang lain...entri2 dia pun sempoi jer tetapi menarik...:)


BEN ASHAARI AJAK PILIH BLOG


Hye geng...salam penuh ceria untuk semua!!


Bersemangat plak aku nak join segmen hari ni selepas beberapa hari tak bersegmen...hehehe. Ada masa & peluang lagi ni...sape berminat meh join SINI.
 
Nama aku Bintang Hati...amacam comey kan nama aku?? tapi tu nama pena je...nama betul?? alaaaa...dekat2 ngan nama bulan bintang juga...hehehe. Aku suka sangat2 ngan nama tu dan harapanku semoga aku jua kan menjadi bintang yang sentiasa bersinar di hati kalian semua...weee~


Sejarah penubuhan...??

 Blog ni aku namakan "My Sweet Corner"...nak tau nape?? Hmmm...sebab time nak create blog hari tu aku tercari-cari nama yang senang untuk diingati...tetiba keluar nama burger corner tapi aku bukan nak jual burger kan...so, aku tukar la kepada bunyi yang sweet sikit. Maka, jadilah my sweet corner. Bunyi cam best jer...jadi aku letak je lah...hehehe. Tagline yang aku gunakan plak 'it's my life...my soul...& my everything'...Kira cam kena la kan sebab blog ni pun satu ruangan untuk aku meluahkan apa yang aku rasa & alami.


Blog ni wujud pada bulan Janurai 2011. Masih baru lagi kan...tak cukup umur lagi nih...hehehe. Blog aku? Ini blog peribadi jer takde nak jual2 barang okey. Simple! time aku nak tulis..aku nak merepek..aku buat lah entry..kalau tak, haaa.. hambek kau..bersawang lah! InsyaAllah...kalau tiada aral melintang aku akan sentiasa update. Banyak coretan  berkisar pasal kehidupan aku..jiwa aku..kerja aku..sharing moment aku..and ikut suka hati aku..! Apa2 artikel atau sesuatu yang bagus untuk dikongsikan bersama...aku tempekkan juga kat blog ni. Sharing is caring kan...^_^


Malaysian Idol...??

Ehhh, bukan...blogger idola ku?? Haaaa...salah sorang tu sudah semestinya la penganjur segmen ni BEN ASHARI. Beliaulah yang menjadi sumber inspirasiku & pembakar semnagat untuk berblogging. Seorang blogger yang aktif, berwawasan, kreatif, bersedia menerima idea dan pandangan orang lain secara terbuka. Walaupun dah dianggap blogger otai dalam dunia blogging ni tapi tetap tak sombong...peramah & suka menolong blogger2 baru...kira mesra alam gitu kan...i like...:)

Kenapa kena singgah???

Takde sebab yang istimewa...aku masih belajar & banyak lagi perkara yang aku tak tau pasal dunia blogging ni. Kalau korang rasa nak singgah...dipersilakan dengan segala hormatnya. Tak nak pun tak kisah...tiada paksaan...:)
So, kepada sesiapa yang datang kat blog aku...just tinggalkan tapak kaki korang kat shoutbox aku atau komen entri aku..jangan risau..aku akan jejak kasih kembali & singgah punya blog korang!!


>>> Peace <<<
>>> Happy Blogging <<<


Monday, July 18, 2011

Terima kasih semua...


Selamat tengahari & salam penuh ceria untuk semua....

Hari Isnin kembali lagi, pastinya disambut dengan penuh kemalasan bagi mereka yang berkerja kan..kan..kan?? Sama la cam aku ni banyak tul duri palas kalau tiba hari Isnin...mood Monday Blues gitu...huhuhu. Ehhh...rasa cam dah lama betul tak update blog padahal baru dua tiga hari je kan...ada sesape yang rindu kat kita tak?? Bajet orang rindu la konon...jangan nak perasan okeyh...:P

Weekend baru2 ni tak sempat nak meng'update' blog...hmmm...nak kata busy takde la busy pun tapi banyak gak aktiviti yang aku buat pada hujung minggu tu. Kebetulan ada seorang member datang lepak kat umah minggu ni. Best gak ada teman memandangkan housemate semua pulang ke kampung masing2. Jadi takde lah boring tahap gaban sensorang kat umah tu. Ada geng apalagi kami pun merayap la cuci2 mata...bukan jauh pun sekitar Putrajaya tu jer p jenjalan kat Floria 2011. Tu la pasal tak dapat online & meng'update' blog...hehehe.

Woww...tak sangka dan tak ku duga, walaupun takde entri baru tetapi ada juga kengkawan yang sudi singgah, komen, tinggalkan jejak & jadi follower blog ni...wahh3, dari hari ke hari pengikut semakin bertambah. Alhamdulillah dah genap 100 orang rupa nyer. Terima kasih pada korang semua...tanpa kalian siapalah aku. Dalam ramai2 tu baru aku perasan blogger otai pemilik Bangku Kosong tu jadi follower blog aku nih...follower ke 95 tu, cam tak percaya wehhh. Iya la kan blogger hebat cam HH tu nak follow blog aku yang entah apa2 ni kan. Thanks to uncle Hasrul Hassan kerana sudi bagi support pada blog ini...^_^.




Sokongan anda semua amat bermakna bagi aku & sangat2 lah dihargai....terima kasih pada semua...u all the best!!!



Thursday, July 14, 2011

BEN ASHARI , AWAK la pulak !


Nak join tekan sini okey!!


Spontaneous Thursday #2


"Orang berbudi kita berbahasa...
Orang tak reti bahasa kita bahasa2 kan..."


Errkk...bleh camtu??


Tuesday, July 12, 2011

Anda dilamun cinta??...check sini...

Assalamualaikum teman2 sekalian…

Cinta...satu pengalaman yang dikatakan cukup indah dan kehilangan cinta dikatakan cukup pedih dan menyakitkan. Hmmm….bagi aku yang tidak pernah mengalaminya tak boleh la komen lebih2 mengenai perasaan bercinta atau putus cinta ni…hehehe. Sambil lepak2 tengahari ni apa kata korang baca ni jap…mana la tau kot2 sama dengan apa yang korang rasa & alami sekarang...^_^

Jommm…check it out!!!




Cara untuk mengetahui kamu mencintai seseorang...

12:
Kamu bercakap dengan dia hingga lewat malam dan bila kamu tidur, kamu masih teringat padanya.

11:
Kamu berjalan dengan perlahan sekali bila bersama dengannya.

10:
Kamu rasa serba tak kena bila berjauhan dengannya.

9:
Kamu akan tersenyum bila kamu mendengar suaranya.

8:
Bila kamu memandangnya, kamu tidak nampak orang lain di sekeliling. Kamu hanya nampak dia...

6:
Dia adalah segalanya yang kamu ingin fikirkan.

5:
Kamu perasan kamu sentiasa senyum apabila kamu memandangnya.

4:
Kamu akan melakukan apa sahaja untuk membolehkan kamu berjumpa dengannya.

3:
Semasa kamu sedang membaca ini, dalam fikiran kamu terbayang wajah dia sahaja.

2:
Kamu begitu asyik memikirkan tentang dirinya sehingga kamu tidak perasan bahawa nombor tujuh hilang/tiada.

1:
Kamu akan balik ke atas untuk memastikan adalah betul tiada no. 7 dan kamu akan tergelak sendiri....hahaha....^_^


sumber >>> FB


Sunday, July 10, 2011

Singgah blog aku sat, bleh ?



 
Mai ramai2 singgah sini sat noe...jangan malu2 & segan...:)


WELCOME TO MY SWEET CORNER!!!

Menepati masa...susah sangat ke??


Salam ceria untuk semua...selamat berhujung minggu guys...^_^



Senario yang kuhadapi semenjak dua menjak ni membuatkan aku tergerak hati untuk membuat entri pasal menepati masa. Aku percaya korang pun mesti pernah mengalami situasi seperti ini.

Kalau berjanji mahu berjumpa jam 9, paling cepat sampai pun jam 9.15. Majlis kalau dalam aturcara program mulanya jam 8.30, selalunya akan bermula paling awal jam 9.00. Mesyuarat, khususnya kakitangan kerajaan pun begitu tak pernah mengikuti jadual yang telah ditetapkan. Kronik sungguh penyakit ini dan semakin parah merebak di kalangan masyarakat kita. Senario yang selalu kita jumpa...hampeh sungguh kan!! Aku bukan nak kondem bangsa sendiri tapi tengok la sendiri...it's a fact...walaupun tak semua yang bersikap macam tu.

Pepatah Melayu ada mengatakan "masa itu emas" dan pepatah Inggeris plak mengatakan "times is money". Kedua2 pepatah ini membawa maksud yang sama jea...menunjukkan bahawa masa itu amat berharga seperti emas, semakin lama semakin berharga & kita dalam kerugian jika melepaskan setiap detik berlalu begitu sahaja. Namun, berapa kerat sangat la yang tahu menghargai betapa berharga dan pentingnya masa itu. Melayu misalnya sudah sinonim dengan sifat tidak menepati masa. Salah siapa?? Bak kata Nabil...lu pikir la sendiri.

"Janji Melayu"...mesti korang selalu dengar ayat ni kan?? Hmmm...aku memang tak faham, susah sangat ke untuk menepati masa yang dijanjikan?? Bukan nyer perlu keluarkan dana atau modal berjuta pun...just be on time...simple jer kan??

Aku tak suka membuatkan orang lain menunggu dan begitulah juga aku tak suka tertunggu2. Pantang bagi aku kalau orang yang tak menepati masa ni. Kalau setakat menunggu 10 minit, 15 minit boleh la diabaikan lagi. Ditakdirkan menunggu sampai 30 minit tu pun ada kalanya boleh dimaafkan lagi. Tapi kalau lebih daripada itu...aduhaiiii...roboh tembok kesabaran yang setinggi Gunung Kinabalu sekalipun...huhuhu.

Aku akan hormatkan waktu orang lain. Lebih-lebih lagi apabila waktu aku juga dihormati oleh orang tersebut. Berganda-gandalah rasa hormat aku pada orang itu. Kalau sebaliknya sendiri mau ingat la beb. Aku kalau berjanji dengan seseorang atau dikehendaki datang ke sesuatu majlis, aku akan datang lebih awal sebelum masa yang dijanjikan...confirm sharp i'm be on time. Bukanlah nak tunjuk bagus tapi aku tahu & faham masalah yang bakal dihadapi akibat kelewatan kita. Punctuality amat penting bagi aku kerana natijahnya kita sendiri juga yang rasa. Nampak simple jer kan, apalah sangat setakat lewat sedikit...ada alasan bagai boleh diberi tapi banyak kesan buruk yang timbul akibat kelewatan itu...pikir2 la sendiri.

Bukan nak menyalahkan mana2 pihak...sekadar untuk mengingatkan diri sendiri dan kawan2 yang lain supaya menepati masa jika berjanji. Jangan biarkan orang lain menunggu kerana kita sendiri tahu betapa seksanya sebuah penantian. Jadi sama2 la kita muhasabah diri...tanamkan dalam diri sikap menepati masa agar insan lain tak hilang kepercayaan terhadap kita. Jaga diri hiasi peribadi...peace!!!



p/s : walaupun senario itu kadang boleh membuatkan aku hangin satu badan tapi aku bukanlah seorang yang kejam...SABAR lagi bagus...biarlah hati aku sakit menahan kemarahan asalkan kawan tidak berkecil hati. Lagipun takde makna nak marah2...buat diri sendiri merana jer. Apa2 pun...cubalah belajar menepati masa & ingat siapa diri kita sebenarnya...




    Saturday, July 9, 2011