Tuesday, August 2, 2011

MasyaAllah indahnya...TUJUH KALIMAH SUCI !!

ASSALAMUALAIKUM…….W.B.T.

Barang siapa menghafal tujuh kalimah, ia dipandang mulia di sisi Allah dan malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih di laut. Sama2 lah kita mentafsir diri, semoga menjadi amalan dalam kehidupan kita seharian...:)

1. Mengucap “Bismillah” pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
2. Mengucap “Alhamdulillah” pada tiap-tiap selesai melakukan kerja.
3. Mengucapkan “Astaghfirullah” jika lidah tersebut perkataan yang tidak sepatutnya disebut.
4. Mengucap “InsyaAllah” jika merancang membuat sesuatu di hari esok.
5. Mengucap “La haula wala kuwwata illa bilah” jika menghadapi sesuatu yang tak disukai dan tak diingini.
6. Mengucap “Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun” jika menghadapi dan menerima musibah atau berita kematian.
7. Mengucap “La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah” sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya dari tafsir hanafi...

mudah-mudahan ingat walau lama-lama, mudah-mudahan selalu walau sambil lalu, mudah-mudahan jadi biasa kerana sudah biasa...


" Allah won't ask abaout the colour of your skin, He'll ask abaout the content of your character". 


p/s : ni aku dapat drp emel yang dihantar oleh seorang teman tapi dalam bentuk slide show yang sangat indah & menarik...tapi tak tau camne nak post slide show tu jadi taip balik pun ok la kan...sharing is caring ma...weee

 

8 comments:

Pak Pis said...

beribadah menggunakan Blog adalah yang terbaik...teruskan heheheh ha lg satu..tq sebb sudi Follow blog lagi satu ni tau heheheh

BiNtaNg HaTi said...

@pak pis...sharing benda yg baik semoga kita sama2 dpt manfaatnya...sama2 tp rugi la nak tutup blog tu...:)

zila4ever said...

sesuatu yg menarik..nice aq like..:D jgn lupa follow aq zila4ever.blogspt..

zila forever said...

slamt berpusa beb..:D

BiNtaNg HaTi said...

@zila forever...done..selamat berpuasa gak beb...aku ingatkan sape la td...hehehe

Pak Pis said...

blog tu x best la...dah terlampau kelangkabut dah Blog tu..tak pe..nanti pak pis try naik balik..hurmm

BiNtaNg HaTi said...

@pak pis...hmmm..tp kalau x tutup pun boleh juga kan..reformat balik cam saudara umar faruq buat tu...

BeloG MTT said...

Insya'allah akan selalu mempraktikkan..

Dari kecik mama ajar MTT sebut semua yang di atas,tak kira la nak duduk ker,nak baring ker,nak drive ker,mulakan dengan bismillah..

Sama juga dengan lain ain perkara tu .. Indahnya Islam kan.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...